Ziua Regelui sau Ziua Independentei Romaniei

Astazi este o zi cu tripla semnificatie istorica. In 1866, la 10 mai, Principele Carol ajunge la București si este încoronat ca domnitor al României, 11 ani mai tarziu, la 10 mai 1877, este proclamata Independență României față de Imperiul Otoman, iar la 10 mai 1881 a avut loc ceremonia de încoronare a regelui Carol I. Pana la venirea comunistilor, 10 mai era cunoscuta oficial ca Ziua Regelui sau Ziua Regalitatii. Incepand de anul acesta, data de 10 mai a devenit oficial Ziua Independenței Naționale a României!

Prima semnificaţie a zilei de 10 Mai este legată de momentul sosirii lui Carol de Hohenzollern Sigmaringen în România în anul 1866. Cu acceptul împăratului francez Napoleon al III-lea şi cel al regelui Prusiei, Wilhelm I, principele Carol porneşte spre România la sfârşitul lui aprilie 1866. Părăseşte castelul Sigmaringen de lângă Dusseldorf şi traversează Elveţia şi Austria. În ziua de 8 mai ajunge cu vaporul la Turnu Severin, iar pe 10 Mai 1866 intră în Bucureşti. Începea astfel o domnie de 48 de ani, cea mai lungă din istorie. Este perioada în care 10 Mai intră în conştiinţa românilor drept Ziua Naţională şi Ziua Dinastiei.

A doua semnificatie este legata de unul din cele mai importante momente ale istoriei noastre – obţinerea Independenţei României faţă de Imperiul Otoman. La data de 9 mai 1877, Mihail Kogălniceanu rosteste in Senatul Romaniei declaratia “independenţei absolute a României” si in aceeaşi zi cele două camere au votat, în unanimitate în Senat şi cu două abţineri în Camera Deputaţilor, Proclamaţia de Independenta. O zi mai tarziu, la data de 10 mai, Carol I declara solemn Independenta Romaniei fata de Imperiul Otoman.
Acest eveniment marcheaza începutul Războiului de Independență din 1877 – 1878, la capatul caruia marile puteti au consfitit, cu greu, independenţa absolută a României. Mai multe detalii

Ultima semnificatie din punct de vedere cronologic este legata de data de 10 Mai 1881, cand Parlamentul a votat transformarea ţării din principat în regat, iar Principele Carol a fost încoronat rege al României.

Ziua de 10 Mai a fost sărbătorită ca Zi Nationala intre 1866 si 1947, cu o pauza de 2 ani in Primul Razboi Mondial, in timpul ocupatiei germane. Printre manifestarile renumite era si celebra “bătaie de flori” de la şosea:) Celebrarea Zilei de 10 Mai a fost interzisă de regimul comunist, după abdicarea forţată a regelui Mihai din 1947.

Importanta acestei zile a fost recunoscuta de istorici, astfel ca un prim pas spre recunoasterea ei ca Zi Nationala a Romaniei a fost facut in 2015, cand prin Legea nr. 103 din 14 mai 2015 se hotărăște că „Ziua de 10 Mai va fi sărbătorită în fiecare an ca sărbătoare națională” prin organizarea de manifestări cultural-artistice. Chiar daca in textul actului normativ nu apare explicit denumirea sărbătorii, in media, precum si in constiinta populara, este pastrata denumirea de „Ziua Regelui” sau „Ziua Regalității”.
In urma cu un an, in 2021, a intrat în vigoare Legea nr. 189/2021 care la art. 1 prevede că „Ziua de 10 Mai va fi sărbătorită în fiecare an ca Ziua Independenței Naționale a României, zi de sărbătoare națională, lucrătoare”.

Articol din seria Lectia de Istorie si Scoala Tabere cu Suflet

Sursa: Alex Mihai Stoenescu – Istoria loviturilor de stat in Romania, Historia

Published by Radu

taberecusuflet.ro/RS/

Leave a comment

Design a site like this with WordPress.com
Get started